NTS Sample Model Papers MCQs Syllabus For ESE Jobs 2016

  1. ELEMENTARY SCHOOL EDUCATOR (ESE BPS-9)

Qualification Level: Graduate

Paper Distribution

 

S.No Core Areas Marks
1 Urdu 15
2 Islamiyat and Social Studies 15
3 English 15
4 Pedagogy 10
5 Course Content of Primary Classes , Early Child Education , Assessment , SLO’s , Curriculum , Item Development , Quality Drive , Literacy & Numeracy Drive 20
6 Non Salary Budget (NSB), Faroog-e- Taleem Fund , Child Friendly Atmosphere & School Record 10
7 Current Affairs/General Knowledge 15
  TOTAL MARKS 100

 

ENGLISH

Complete the sentences by choosing the most appropriate option, from the given choices (A to E) below each.

1. The training session has been changed from 8:30 _____ 9:00.

A. at
B. to
C. in
D. by
E. and

Five options (A to E) follow a related pair of words given in capitals. Select the option that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

2. DOLPHIN: MAMMAL::

A. larva: insect
B. penguin: bird
C. sonnet: stanza
D. computer: keyboard
E. peninsula: island

Choose the option or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.

3. REVENGE:

A. vengeance
B. retribution
C. pardon
D. payback
E. reprisal

Change the voice of the following. (Active & passive voice)

4. Najma is washing her clothes.

A. Her clothes are being washed by Najma
B. Her clothes were being washed by Najma
C. Her clothes has been washed by Najma
D. Her clothes is being washed by Najma
E. Her clothes had been washed by Najma

Change the narration of the following (Direct & indirect speech)

5. Salma said, “Knowledge is power”.

A. Salma said that knowledge was power
B. Salma said that knowledge had power
C. Salma said that knowledge is power
D. Salma announced about power of knowledge
E. Salam exclaimed that knowledge was power

Choose the word most similar in meaning to the capitalized ones.

6. VICTORY:

A. progress
B. success
C. defeat
D. fortune
E. overcome

Read the passage to answer questions 7-8

Among the chief sources of education available to Tahir was a quiet garden adjoining his family house. Here he used to spend much of his time, absorbing the peace and beauty of nature. It was through this early contact with nature that he acquired that serenity of mood that distinguished him all his life. It was in this garden too that he came to understand that the principle of harmony was at work throughout the Universe. At the same time, he formed the habit of observing and reflecting on things.

7. How did Tahir spend much of his time in the garden adjoining his family house?

A. reading literary books
B. plucking flowers and enjoying their fragrance
C. enjoying natural peace and beauty
D. sleeping in natural air and thinking in poetry
E. playing with the neighbors’ kids

8. How did the garden near Tahir’s house serve him?

A. as a means of peace
B. as a means of education
C. as a source of entertainment
D. as a source of social activity
E. a good passing time to relax in natural beauty

MATH

9. If Rs.160 is percent of the value of a house, the worth of the house is:

A. Rs.25000
B. Rs.400
C. Rs.40,000
D. Rs.4000
E. Rs.5500

10. If A and B are any two sets then means:

A. Common elements of set A and set B
B. All elements of set A and set B
C. Elements of set A only
D. Elements of set B only
E. Null set

IT SKILLS

11. You have computerized your office. What Software will you suggest to Account Department for Calculating monthly salary and other expenditures?

A. Oracle
B. Sql Server
C. Microsoft Excel
D. Microsoft Access
E. Power point

12. In internet explorer, the function key F5 is used to:

A. Close the browser
B. Refresh the browser
C. Go to the history of the browser
D. Minimize the browser
E. Maximize the browser

PEDAGOGY

13. In a lecture a teacher should present the students with examples of:

A. foreign cultures
B. familiar daily life experiences
C. imaginary scenarios
D. unfamiliar objects and ideas
E. remote areas

14. In Testing, ‘Feedback to Students’ refers to:

A. Help students in studies
B. Help students in preparing for examination
C. Let students know about test-pattern
D. Do not let students know about test-result
E. Let students know about test-results

SCIENCE

15. The drooping of leaves and green tender stem due to excessive evaporation is called:

A. Grafting
B. Transpiration
C. Wilting
D. Photosynthesis
E. Pollination

16. The collision among gas molecules is necessary for their:

A. Diffusion
B. Effusion
C. Liquefaction
D. Solidification
E. Ideal behaviour

SOCIAL STUDIES / ISLAMIYAT

17. Quaid-e-Azam died on ________.

A. 11th September 1948
B. 9th September 1948
C. 7th September 1948
D. 2nd September 1948
E. 1st September 1948

18. Siddique was the title of:

A. Hazrat Abu Bakar (R.A)
B. Hazrat Umer (R.A)
C. Hazrat Usman (R.A)
D. Hazrat Ali (R.A)
E. Hazrat Hamza (R.A)

CURRENT AFFAIRS / GENERAL KNOWLEDGE

19. Which of the following Pakistani women was appointed as SAARC guided Ambassador for HIV Aids on February 21 2013?

A. Sharmeen Obaid Chinoy
B. Malala Yousaf Zai
C. Shereen Mizari
D. Hina Rabbani Khar
E. Firdous Ashiq Awan

20. Athens is the new name of:

A. Greece
B. Athinai
C. Cyprus
D. Rome
E. Germany

URDU

21. کسی شخص سے کوئی رقم یا کوئی چیز وصول ہونے کا تحریری ثبوت کیا کہلاتا ہے؟

خط
سند
رسید
دستخط
ٹکٹ
22. مندرجہ زیل جملے میں روزمرہ کی غلطی درست کریں؟

رات میں بہت اوس پڑی

رات کو بہت اوس پڑی۔
رات کو بہت اوس پڑی ہے۔
رات میں اوس پڑی ہے۔
رات میں بہت اوس پڑی ہے۔
رات بہت اوس پڑی۔

23. عوارض کا واحد کیا ہے؟

عارضی
عارضہ
عرض
عرضی
عروض

ANSWER KEY 

Q #.

Right Choice

1

B

2

B

3

C

4

A

5

C

6

B

7

C

8

B

9

C

10

A

11

C

12

B

13

B

14

E

15

C

16

A

17

A

18

A

19

A

20

B

21

C

22

E

23

B

 

No comments.

Leave a Reply